Bookmark and Share

Har Ryssland satt punkt för nutidens finansiella system?

Affärsjurist

Jag har jobbat inom den finansiella sektorn en större del av mitt yrkesverksamma liv och många av de ekonomer jag följer har lång erfarenhet inom finans, men alla är samtidigt väldigt ödmjuka inför det faktum att marknaden är svår att förutspå. Det inträffar dock, från tid till annan, händelser som synes markera ett paradigmskifte inom det finansiella systemet. Vi har sett sådana händelser vid flertalet tillfällen i modern tid. De kanske mest påtagliga är de när ekonomierna i väst har övergett den så kallade guldstandarden, det vill säga kopplingen mellan nationell valuta och landets guldreserv. Sedan guldstandarden i Bretton Woods-systemet övergavs i USA 1971 har den amerikanska dollarn utgjort världens reservvaluta, vilket i korthet innebär att man mäter den egna valutan samt råvaror mot dollarn.

De flesta länder i dag har tryckt långt mycket mer nationell valuta än vad det finns motsvarighet till i statens guldreserv. I Sverige har Riksbanken en guldreserv på 125,7 ton guld, motsvarande 66,7 miljarder kronor. Samtidigt är penningmängden i samhället enligt Riksbankens egen statistik strax under 5 000 miljarder kronor. Det finns alltså mycket mer pengar än det faktiskt finns tillgångar att backa upp dem med. En papperspeng eller en digital krona på en datorskärm har ju inget verkligt värde, då dessa inte har något användningsområde. Guld och andra råvarutillgångar förefaller däremot ha ett evigt värde, då dessa tillgångar har bestående användningsområden för befolkningen. Som exempel på detta kan nämnas att det krävs ungefär samma mängd guld i dag som för hundra år sedan för att köpa ett hus, medan mängden svenska kronor som krävs har mångdubblats.

Det kan i sammanhanget sägas att åsikterna går isär kring guldstandarden och om denna verkligen är möjlig att genomföra fullt ut i ett internationellt monetärt

FOTO: ALEXSEY DRUGINYN/AFP VIA GETTY IMAGES

system. Det är dock intressant att bejaka detta i ljuset av den senaste tidens händelser.

En sådan intressant händelse är att Ryssland nyligen återlanserade den ryska rubeln, nu kopplad till fysiskt guld. Ett gram guld motsvarar 5 000 rubel. Samtidigt annonserade Ryssland dagarna efter att de länder som vill fortsätta handla energi måste göra så med betalning i rubel via ryska banker, annars kan tillförseln av energi strypas. Detta innebär att alla länder måste betala Ryssland i guld, där den ryska rubeln agerar företrädare. EU:s länder måste alltså antingen betala Ryssland direkt i guld eller köpa rubel för guld för att kunna betala för sin gasimport. Dessa två manövrar från Ryssland kan i princip innebära början på slutet för fiat-valutans era som styrt världen sedan Bretton Woods-systemet övergavs 1971.

Samtidigt finns det källor som talar för att Ryssland i hemlighet har byggt upp en egen guldreserv på omkring hela 12 000 ton guld, alltså närmare 10 gånger Sveriges guldreserv. Enligt uppgift har Kina 20 000 ton guld som inte är deklarerat för, vilket gör att dessa två länder i stort sett kontrollerar guldtillgången i världen. Ett eventuellt samarbete mellan Ryssland och Kina skulle vara förödande för länderna i väst, då Ryssland och Kina gemensamt skulle kontrollera en stor del av världens råvarutillgångar, något som väst är helt beroende av. Detta bland annat tack vare att man på ideologisk grund avvecklat planerbara energikällor innan dessa kunnat ersättas av gröna energikällor, samtidigt som man trycker på den energikrävande digitaliseringen och elektrifieringen. På detta sätt har ett energiunderskott uppstått som gör EU beroende av Ryssland. Detsamma kan sägas om till-

gången på mat eftersom Ryssland och Ukraina sitter på en stor del av produktionen av gödningsmedel och spannmål.

Om det ligger något i ovanstående så kan EU stå inför stora problem, där Ryssland med Putin i spetsen kommer att kunna diktera villkoren för alla framtida mellanhavanden. Det har i så fall skett en grov missberäkning hos länderna i väst när de beslutade om sanktioner mot Ryssland, eftersom dessa nu enbart får effekten att försvaga de egna länderna. Vad som ligger bakom alla dessa beslut kan jag endast spekulera i, men det är i varje fall klart att det är mycket som inte står rätt till i det finansiella systemet. Jag hoppas att våra makthavare inser detta och snabbt överger ideologiska övertygelser och börjar fatta sunda beslut för en framtid som inte styrs av totalitära regimer likt Ryssland och Kina.

Bookmark and Share